2010-04-29 ? 21:50:57

Skjutning med mauser

Hej alla!
Idag har vi haft skjutning med karbin m/94. Morronen började med BRAK. Det var gött med lite morronfys;P Sen var det buss ut till Stålboda skjutbana C. Där skulle vi skjuta PEK med mausern=) Kul med lite skjutning, äntligen!! Skjöt liggande på hundra meter först med stöd sen utan. Man märker tydligt att vapnet är gamalt som gatan. Var tvungen att sikta lågt för att överhuvudtaget träffa rätt. Jag var en av de 15 som skjöt godkänt snabbast, stålt:P Vi fick gå vidare till en annan skutbana med ett eget befäl och fortsätta skjutningarna. Vi skjöt stående på 50meter och 25meter. Sen skyddsvaktsprovet. Gick hyffsat bra tills vi kom till skyddsvaktsskjutningen. Det gick skit... Men sen kom jag och förste sergeanten fram till att jag bara använt de främre riktmedlet:/ haha dåligt av mig. Tänkte inte alls på det i den stressade situationen och man var ju tvungen att mantla. Det blev bara kaos. Men när jag riktade med båda så träffade jag klockrent:P Mitt i prick på alla tre skotten=)
     Väl hemma på kasern så vårdade vi vapen en snabbis sen inlåsning, plutonens timme sen HVO=) Jag och Zaar var på hinderbanan i spöregnet och sprang sen en kort runda på 2km nu i kväll:P
    
Igår hade vi fys på morronen. Sprang runt på kasernområdet, in i skogen, ut på vägen, in i skogen. Vill lova att det är jobbigt att springa rakt in i terrängen utan ens en stig att följa. Det hela avslutades med två varv på hinderbanan=) Sen var det karbinexercis för hela slanten... På eftermiddagen gick vi genom vaxning av ridstövlar och puts. Och fy vad vi kommer putsa. Om det är sant att man ska kunna läsa namnbrickan i kängan på en armlängdsavstånd så kommer vi få pusta satan:/ Och vi fick även tid att putsa paradskorna  i en och en halv timme. Fick upp en ganska bra puts, men sen säger befälet att jag måste byta paradskor för klacken är för sliten. (arg) Så nu blir det att börja om med en ny grundputs på ett par nya kängor... Fy!
     På kvällen fick jag reda på det jag verkligen INTE ville veta. Vi kommer nästan enbart att ha högvakter och tråkig hästtjänst hela sommaren. Vi kommer antagligen inte ha tid med SIB eller slutövning. Så vi har bara en massa äcklig blåtjänst kvar:( Jag som vill ha gröntjänst. Det är sååå mkt roligare. Jag kommer bli förbannat rastlös om vi bara ska gå högvakt och putsa all skit. Att dra första juli låter lockande just nu. När jag ryckte in här hade jag ingen aning om att det skulle vara 5månader(!) högvakt.
     Jag hoppas verkligen att de ändrar sin planering och lägger in lite rolig tjänst. Men men, man får tänka positivt, högvakt kanske är superkul...:)

Nu är det dax för sängen och ladda inför valborg efter några timmars tjänst i de gröna kläderna i morron=) I morronkväll blir det käk hos My, sen kanske party (?) Det visar sig:)

God natt!
2010-04-27 ? 22:13:45

100427

Hejhej!
Idag har vi bara haft exercis och drillat med ladda och patron ur med mausern. Har även plockat ihop och tagit istär vapnet med förbundna ögon:P Gick riktigt bra måste jag säga. Inte "tyskt lås" för mig;P Det är det befälen kallar det som händer när hela j'vla skiten låster sig. Som man många lyckas med när man inte är noga när man tar isär vapnet. Vi har även drillat skjutställningar.
     Nu i kväll hade vi genomgång på hur högvakterna kommer att gå till, både stockholms slott och Drottningholm. Massor att kunna, men känner mig inte så orolig för det känns inte att det är särskilt svårt. Men kan tänka mig att det kommer bli långtråkigt... Och våran högvakt är tidigare lagd, så vi går första om 2veckor, inte 4, som planerat. Så man kan ju säga att det är liiite panik med exercisen:)
     I morron blir det exercis, exercis och lite exercis. Även puts och vård av m/ä (parad utrustningen). Vi har nu lämnat den gröna tjänsten bakom oss och är inne i ett högvaktsskede:( Kommer väll bli kul att gå någon högvakt, men inte över 30stycken... Jag vill ha mer strid=D Får hålla tummarna på att det blir mer strid senare (hoppas, hoppas, hoppas).

God natt
//Laine

2010-04-26 ? 20:30:39

Baskerprov!

Tjena!
Då är baskerprovet avklarat och jag har äntligen en snygg grön basker:P Och jag överlevde=)
 
Allt började på måndag morron då vi ställde upp i korridoren med stridsutrustning, stridpackning och trosspackning. Vi trodde vi skulle ut i fält först eftersom vi skulle packa allt. Men då började befälen visiterna packningen och vi fick inte ens ha med oss hela stridspackningen som är gjord för att man ska klara sig 24h. Det vi fick ha med oss var: komarocken, värmetröja, långkalsong, strumpor, hjälmunderlag, vantar, kåsa och termos. Det vi hade på oss visiterades oxå, så vi fick ta bort mkt av det. En kompass och första förband var i princip det enda vi hade med oss i m/90. Efter att befälen visiterat så låste vi ut vapen och vi sprang till skolhuset där hela skvadronen var samlad. Dä fick vi en genomgång på "SERE". Alltså en överlevnadsutbildning vi skulle genomgå. Sen gick det bussar som skulle skjutsa ut oss till skogen:P De dumpade oss i en skog vid Arlanda.
     Lite genomgång i skogen sen började vi bygga bivack gruppvis. Sen var det bara att försöka göra vistelsen i skogen till en vardag. Vi eldade, kokade vatten, byggde på förläggningen, hämtade ved mm.  Befälen kom bara en gång om dagen och kollade så vi levde typ. Eftersom vi inte fick vatten så var vi tvugna att koka vattnet och stoppa i en klortablett för att vi inte skulle bli sjuka. Det smakade varmt klovatten. Inte att rekomendera. Under måndag, tisdag och onsdag var vi på samma ställe. Vi hade lite genomgångar om hur man överlever och skapar en vardag i skogen. Det var förbannat långtråkigt. Hände typ inget och hungern var ganska jobbig det första dygnet. Det enda som skogen hade att erbjuda var myror och tallbarrsté. *Urcsh* En kväll lyxade vi till det med myrsoppa:p"Jättegott":D På onsdag kvällen så fick vi en gös som vi skulle tillaga och käka snabbt för sen skulle vi riva förläggningen och elda upp allt granris. När det var klart så började vi marscha och vid tio-tiden. Sen dumpade befälen av oss efter vägen med ca 50m mellanrum. Och där inne i den mörka skogen skulle vi sova i "ensamvargen". Det går ut på att du själv ska tillbringa natten under en gran eller liknande. När vi gick längs vägen så när det blev min tur att kilva ur ledet så var vid ett träsk med massa stenar. Befälet vänder sig om och ler och säger "Sov så gott, Laine" och skrattar skadeglatt. Jävligt bussigt! Jag hade 50*50m att hitta ett ställe som jag kunde bygga mitt lilla skydd för natten. Jag lyckades hitta ett stenrös där det växte ner några grangrenar mot marken. Där skulle jag spendera natten. Plockade lite granris och gjorde det så bra som jag kunde. Eftersom jag inte hade något eldstål så kunde jag inte göra upp eld så det blev kallt väldigt snabbt. Men jag lyckades nog sova ca 2h iaf den natten. Inte i streck men det var iaf vila=) Kl 06 var det uppställning och vi sprang/gick en bit upp till en väg. Där hade  vi genomgång hur man orienterar sig utan kompass. Alla gruppen skulle sedan orientera med hjälp av "The swedish kompas" d.v.s en lång pinne att hålla i så man inte viker av kursen när man har fått en riktning att gå i. Det var svårt att ta sig genom den snåriga blöta terrängen med en 5meter lång pinne med sig. Väl framme på grusvägen så gick vi för att möta ett befäl.
      Mötte ett befäl som talade om för oss att vi hade en helikoper som väntade på oss en bra bit därifrån och om vi missade den skulle vi vara tvugna att gå. Men det var nog igen som trodde på att det skulle vara en helikoper där. Vi gick snabbt iaf. Väl framme stod det bussar där=) De transporterade oss till Kungsängen. Där ställde vi upp i korridoren med hela skvadronen och överlevnadsinstruktören lämnade av till majoren. Vi trodde att det hela var över nu:P Men inte... Majoren ville veta om vi verkligen hade lärt oss något så nu började utbildningskontrollen. Hets ut till bussarna igen. Vi transporterades ut till Tillfället. Där maskerade vi oss med kol och gran i hjälmen. En karta i handen sen var det dax att orientera gruppvis. Hela dagen/kvällen och halva natten gick vi mellan olika stationer. T.ex. Ta isär och ihop vapnet på tid, sätta ihop en bår och bära vattendunkar på, krypa genom ett smalt rör under en väg, kasta handgranat, ta oss över ett "minfält", välja en ur gruppen som skulle få käka en hamburgare som de stod och grillade så det luktade fantastiskt gott, göra avståndsbedömmning mm. Under hela dagen gick befälen runt och käkade mat och massa godis och sa "Det komme blir värre". Väldigt uppmuntrade. Senare på kvällen/natten så började vi bygga en ny förläggning som inte många av oss trodde vi skulle vi skulle få sova i. Men efter 45minuters byggande så skulle vi  vara klara. Måste säga att bivacken blev riktigt bra om ser till det tillstånd vi var i då. Efter ca 2h sömn så väcke de oss med att skjuta mot oss. Upp yrvaken och riva förläggningen och springa ner till vägen. Klockan var då 03.00 så det var inte alldeles enkelt att ta sig ner till vägen. Väl därnere fick vi gå tillbaka och leta reda på en stridsväst som hade kommit bort. Kolmörker massa stenar och granris gjorde ju inte det hela enklare. Men efter en stund så hittade vi den och då låg vår pluton efter de andra så vi var tvugna att marscha ifatt. Högt tempo men vi kom ifatt:P
     Kom fram till Livgardet efter någon timmes marsch. Där klev vi in i inomhusskjuthallen och satte oss för att skriva en uppsats. Rubriken skulle vara "Min plutonschefs uppväxt". Sen satte de på Lugna favoriter. Ögonen ville verkligen inte hålla sig öppna. Kommer faktiskt inte ihåg så mkt av vad jag skrev. hehe. Rolig läsning för kapten;P Efter kanske en timme så skulle vi marscha till H-plattan. Trodde även denna gång att det var över men icke. Nu tyckte vår kapten att vi skulle va lite fys så han hade anmält oss till Gardesloppet. Ett lopp på 5km. Jag och Maaherra power-walkade istället för att springa. Tror knappast det var någon av oss som genomfört överlevnadsveckan eller baskern sprang. Vi tog oss runt på ca 30/40min har jag för mig. Efter de fick vi var sin banan=) Lycka! Sen var det dusch och vi fick våra baskrar som vi var tvugna att stuka och göra rent våra m/90 från lera och putsa kängorna. Det är över! När vi väl står uppställda i korridoren kommer vår fänrik in med jordens största packning och är krigsmålad. Han säger åt oss att göra oss färdiga för strid, vilket innebär att maskera sig, låsa ut vapen mm. Då var det några som bröt ihop. Men jag försökte hålla modet uppe. Några dagar till i skogen skulle jag klara av. Vi marscherade ut genom grinden och längst motionsspåret. Sen började det bli lite underligt när vi svängde in på kasernområdet igen och känslan av att det kanske är över ändå spred sig i kroppen. När vi närmande oss ett stort hus, ser ut som en herrgård, ser vi majoren och plutonscheferna stå uppraddade och alla andra befäl står vi sidan. Att marschera in mot befälen känndes som en seger=) Underbar kännsla. Sen blev det "hjälm av, basker på". Skaka hand med majoren och alla befäl:P Efter lite vård av materiell fick vi äntligen äta. Efter 106 timmar utan mat vill jag lova att det var riktigt gott:P På lördagen så städade vi av bara lite sen fick vi sluta och gå på lov=)=)

Hela förra veckan hade jag ledigt. Mkt sömn gjorde susen. Nu är jag tillbaka på LG igen. Idag har vi haft utbildning på karbin m/94 mauser. Isär och ihop, vapnets delar, säkerhetsbestämelser mm. Tidigt HVO idag:P Gött! Men resten av veckan kommer vi ha kvällstjänst:/



Onda Andra- hela plutonen klarade baskern;) we are the champions!

2010-04-10 ? 15:38:57

Helg!

Tjena tjena!
Har precis blivit klar med däckbyte på min lilla bil=) Så nu är det bara att tuta och köra. Idag har jag inte gjort mkt. Kört halm till totton bakat kaka som mamma och de ska ha med sig till fjällen.
O jag kan inte hänga med:( Ska spendera hela nästa vecka i skogen... Men men man kan väll hoppas att veckan avslutas med en baskercermoni;P Hoppas!
     I tordags hade vi dragonjakten. En orienteringstävligt på Djurgårn. Gick väll inte så bra eftersom mina lagkamrater inte var taggade på uppgiften och tyckte vi skulle gå tillsammans runt. Men jag sprang och tog nästa alla kontroller själv eftersom jag blev ganska sur när de inte ens ville försöka. Jag tog mig runt, men eftersom jag fick ta typ alla kontroller själv så fick vi typ sämst tid! Man får väll tänka på det som en motionsrunda... Men det var ju an tävling. O jag hatar att förlora!
     Efter orienteringen så fick vi permis=) Det var gött! Igår var jag hemma hos Denice och käkade middag med brudarna. Smaskens:P Sen skjutsade jag in dem till krogen så att de kunde röja lite=) hehe! I kväll ska jag, Amanda och Denice in och bowla. En lagom aktivitet på en lördagkväll;P hehe!
   
I morron bär det av till Livgardet igen, för att packa till nästa veckas fält.

Herrå! Hoppas jag överlever veckan i skogen så ska det nog komma upp en uppdatering nästa helg=)
2010-04-07 ? 19:18:00

100407

Tjena!
Tidig HVO även idag. Ligger i sängen på logementet och lyssnar på Rise Against- Hero of war. Underbar låt=) Det finns ju inte så mkt att göra här på Kungsängen direkt, så det blir mkt häng på logementet.

Idag har vi haft fys på förmiddagen. Vi värmde upp med ett varv på Ringvägen, 2km, sen gick vi genom hinderbanan. Det var det vidrigaste jag någonsin gjort:( Har aldrig varit så rädd som jag var när jag skulle ta mig över det första hindret som var en repstege. Fy fan! Skakade i en halvtimme efter. Jävla fegis! Misslyckad... Men de andra hindrerna gick väll hyffsat. Hade lite problem med väggarna man skulle ta sig över. Men det gick. Så nu jävlar ska jag träna på den där förbannade hinderbanan. Jag SKA klara den! Avslutade det hela med lite intervallträning på tillbakavägen till kasern.
     Eftermiddagen gick ut på högvaktsexercis. Tränade av och pågångar. Det går bättre och bättre, men fortfarande är det inte perfekt.
    I morron är det Dragonjakten, orientering på Djurgårn=) Sen är det långhelg;) Nästa vecka ska vi ut i fält igen och mkt tyder på att det är baskerprov. Fast befälen säger att det är vanlig fältvecka, men de är inte att lita på alla gånger. Men vi hoppas det är baskern så vi har det överklarat=)

//Laine

2010-04-06 ? 20:52:37

Påsklov=)

Hej svejs!
Har tyvärr inte hunnit uppdaterat på länge, men nu är jag tillbaka i vardagen igen. Så nu kanske det blir lite mer uppdateringar:)
   
Jag har ju haft lov som var underbart. Åkte till Vemdalen med My och bodde hos Matilda och de andra brudarna. Vi hann med skidåkning, fest, after ski och chill=) Vädret var väll inte toppen, men åkningen var bra. Eller vad säger du My? Var inte den svarta backen med vallar kul??;) Det blev två dagar på skalet och en dag i björnriket. Partyt var najs;) Förkrök sen middag med Matildas jobbarkompisar, sen 20-års fest och till sist måndagsklubb på Husky;)
    Kom hem i tordags kväll/natt. Så har spenderat mkt tid med Tingeling. Ridit massor och det har gått super bra:D Saknar henne redan:´( Fast har ju kortvecka så slutar redan på torsdag=) Har även hunnit med lite party på Harrys. Hårdrockskväll med My och Amanda. Missade bussen så fick dejta en soffa haha:D Toppen kväll:P
    Påskafton var jag hemma hos mormor och käkade middag. Mysigt och gött! Sen drog jag in en sväng till stan med Bea och Robin. Även Denice och Eve kom in till stan. Och hela den underbara ledigheten avslutades med en kväll med film hos Alex:) Måste säga att jag hunnit med mycket. Åka bräda, träffat mina vänner, varit mycket hos Tingeling och spenderat tid med familjen=)

Idag var första dagen i lumpen på 10dagar och måste erkänna att det kändes lite jobbigt att vara tillbaka. Har ju haft det så jäkla skönt hemma. Men nu känns det bättre:) Idag hade vi exercis på fm och tränade på högvakterna... Kanske inte överdrivet kul. Eftermiddagen sprang vi stridshinderbanan. Först gick vi genom den och tog oss över alla hinder. Sen sprang vi i stridspar på tid. O fy vad jobbigt det var. Catcrawlen är döden! Åla sig över ett rep i 20meter. Kom halvvägs 6ggr och sen ramlade jag ner. Varje gång man ramlade ner fick man börja om... Inte så skoj när man ramlat ner på hälften av repet och börjat om ca 6ggr. Tillsist kom jag iaf över. *Phu*. Det var skoj krypa, åla, hoppa över och under=) Lerigt och najs. I morron ska vi förhoppningvis springa en annan hinderbana. Sen blir det exercis.

Whovally:



God natt!!