2009-11-30 ? 20:05:16

En dag med ett sjuhelvettes fyspass !

Hallå!
Idag fick vi äta upp att vi klagat att vi inte haft så mkt fys. På schemat stod det att vi skulle ha exercis hela förmiddagen, men helt plötsligt säger de åt oss att byta om till motoroverall och träningsskor. Vi spekulerade vad vi skulle göra. Vi började med att ha BRAK (fys) i ca 10min. När de sa åt oss att bygga ihop båren och ställa upp på två kolloner, så då förstod vi att skulle löpa. Vi sprang till Gärdet med båren och en "skadad" på den. Det tog kanske 15min dit. Väl där så var de uppställning och sen ca 100 utfallssteg, 30m grodhopp. Och då var alla helt slut och trodde att vi skulle få vila, men icke! Sergeanten skriker "skydd, fiende klockan 12. Upp på linje!!!" Så då var det bara att åla. Det var ålning i lervälling 60meter. Phu, så jobbigt det var. Väl framme på linje så skulle vi framrycka på två kolloner och besegra fienden. När vi gjorde de var det BRAK en gång till på sidan av en promenadväg där det passerade många undrande människor. 55 trötta, lertäckta soldater som står och gör armhävningar längst vägen. Efter de löpte vi hem till kasern igen. Benen var lika tunga som stenar. När vi såg vårt hem så blev alla lyckliga för att de jordens fyspass snart var över. Men nej! "Grodhopp upp till fjärde våningen och ner igen, två ggr var" Det var den nya orden. Hoppade och hoppade tills vi nästan spydde... När vi äntligen var klara med det så ställde vi upp i korridoren igen, för ännu mer BRAK! Efter ett antal sit-ups, armhävningar, benböj mm så fick vi äntligen gå o duscha och ta av den leriga och svettiga overallen. Det var vår förmiddag! Vi ska aldrig mer klaga på för lite fys!!
På eftermiddagen red vi bara. Jag och Duckmar fick en totto som hette Nyon. Blev intryckt i ett hörn och han försökte sparka mig, men jag blev räddad av sergeant. Så jag dog inte idag heller:) Han var riktigt seg att rida, men han gick fint. Efter ridning och vård av hästen och utrustningen fick vi HVO. Skönt! Nu i kväll har vi bara lökat=)
Måste säga att vi haft en riktigt bra ridinstruktör. Han var trevlig och bra på att lära ut. Han som vi red för förra veckan var en monster! Skrek och skrek lite till. Han var galen!
Nu ska jag försöka se om jag kan tvätta overallen.
Pusshej!
2009-11-25 ? 20:29:01

Förstegsutbildning Häst

Tjena allihop!
Just nu ligger jag på logementet och lyssnar på Kent=) Vi fick tidig HVO idag, redan 16,30. Så tidigt har vi aldrig slutat. Fast de som skulle vara med på orienteringstävlingen Gardes natta är fortfarande i tjänst. Som tur är så blev inte jag uttagen för jag skulle aldrig hitta. Skulle nog försvinna för evigt då:/

Igår började vi vår förstegsutbildning häst. Hade genomgång om typ vad som är fram och bak på en häst. Vi fick även lära oss att rykta. Vi skulle dela in oss så att det var en hästvan och en icke-hästvan. Jag och Jonsson skulle dela häst. Vi fick en som hette Oliver. Han välkomnade oss med att visa sina huggtänder och öronen slickade bakåt. Toppen! Efter ett tag fick vi reda på att han var en av stallets värsta häst... Men vi klarade oss båda utan att bli sparkade och bitna=) Vi var även ute och sprang mitt i sthlm=) Alla små smurfar i blå poplinställ ute på Gärdet som gör BRAK måste sett väldigt kul ut=)
Idag har vi sadlat och tränsat. Idag fick vi en riktigt trevlig häst, som inte sparkade så fort man gick in i boxen:P Har även suttit upp på trähäst idag, med full ridutrustning:) såg riktigt kul ut faktiskt:P Även BRAK idag med Fänrik. Jobbigt men väldigt kul, eftersom det andra vi gör inte är så fysiskt krävande så var det riktigt skönt att få en genomkörare:D
Imorron ska vi sitta upp på hästarna för första gången. Ska även ha stalltjänst som det ser ut på schemat. Börjar faktiskt sakna strid och att skjuta. Visst, det är skönt att bara vara i stallet och så, men jag vill ha mer gröntjänst. Fast sen ska vi ha mer gröntjänst=) Jippi!

See you!
2009-11-23 ? 23:05:17

8 timmar exercis idag!!! Fötterna blöder:(

Tjena!
Idag har nog varit den tråkigaste dagen på länge. Började med info om Kavallerikasern och ordningsregler. Det var ju ändå helt okej. Sen var det stallvisning ännu en gång. Kollade lite på hästarna och paradutrustningen. Förmiddagen var rena rama paradiset om man jämför med eftermiddagens exercis:(
Alla skulle hämta ut ridutrustningen och medans det var fem åt gången där inne i förådet så tränade  vi exercis... Jag kan lova att det tog j'vligt lång tid. Från 12 till 20.30 tränade vi exercis på kaserngården, med ett break för middag. Fy så tråkigt det var. Men sergeant sa till och med att vi blivit duktiga=) woho!
I morron verkar det som att vi ska börja med förstergsutbildning och sen ser det ut som att det kommer att bli mycket BRAK. Det gillar vi=) Hoppas på en dag med inte för mkt exercis, då ruttnar jag.

God natt mina vänner!
2009-11-20 ? 23:58:35

20 november

Hej!
Nu är jag hemma igen. Denna vecka har gått rasande snabbt, som vanligt. Idag har vi bara städat och flyttat från Livgardet till Kavallerikasern. Känns ganska skönt att vara närmare stan, men kommer nog sakna Livgardet oxå.
I veckan har vi skjutit massor=) I tisdags var en riktigt jobbig dag på skjutbanan. För det första regnade det hela j*vla dagen så allt blev blött och skitigt och stridsglasögonen blev immiga och det var typ omöjligt att skjuta. Det gick bra på 50 och 100 meter, men när vi skulle börja på 200 meter blev det genast mkt svårare. Fast jag klarade det på andra försöket:) tre skott i bröstet på figuren. Hade även sjukvård under några granar i skogen. Det regnade och vi var tvugna att antecka. Tror du det gick bra? Svar: nej! Övade även strid. Krälade i lera, övade framrycknings sätt mm. Det var jobbigt! Det slutade med en blå kind för min del. Sergeant skriker "SKYDD" och jag slänger mig ner i två decimeter lera och, ska ta emot mig med handen, men den glider i leran så jag slår ner kinden rakt ner på rödpunktsiktet. För er som vet hur Ak5 ser ut vet att den inte är allt för skön att få i ansiktet. Men men, det som inte dödar härdar! Har fått gått runt med sår och en blå kind hela veckan. När vi krälade i leran så tyckte sergeant att vi krälade på tok för långsamt så han gapade "min mormor med rollator kryper snabbare än er" Han gick bakom och gastade hela tiden tills alla var framme i rätt position. Jobbigt vill jag lova. Stridshjälmen hänger ner över ögonen så det är omöjligt att se, lera upp till öronen och en klumpis Ak5C i handen. Kan ju säga att vi fick vårda materiell sen=)
Vi blev även kallade "Tjockis pluton". Vi hade kommit försent till uppställning för vi var tvugna att lämna en massa grejor i ett skjul en bit bort, och då han inte alla tilbaka till rätt tid, och då blev inte sergeant så glad. "Ni är ingen stridspluton. Ni är en jävla tjockispluton"
Efter en jobbig dag i regnet så skulle vi ta jägarbussen hem, dvs marschera. Fänrik bestämde takten och det  var ett ganska högt temo, men det var bara att bita ihop och marschera på:P Gick bra trotts förkylning.
I onsdags var jag riktigt förkyld och hade feber, men hängde med till skjutbanan ändå. Vill inte missa massa. Skjutningen har nog aldrig gått så bra som den gjorde den dagen. Vi skjöt på 50meter rörligt mål. Och jag träffade både i stående och knästående på första föröket=) Stolt! Hade även sjukvårdsutbildning i skogen i regnet under några träd. Mysigt mysigt!
Torsdagen gick ut på att städa och inventera all materiell. Vi hade persisikmarknad när alla i hela plutonen skulle ta ut sin materiell i korridoren. Det är ett under att jag inte tappade bort något, för det var verkligen saker högt och lågt. Sen var det bara att packa och städa. Mindre roligt när jag och några till i gruppen hade slängt ner våra lås i packningen som var i en stor konteiner och vi var tvugna att ta fram dem. Vi stod i 40 min och grävde efter rätt packning bland 55 packningar och det var kolmörkt. Det enda vi hade som lyse var Zaars mobil... Inte kul! Men en upplevelse:D
Och idag har vi bara städat och flyttat till Kavkas=) Jag som precis fått lite koll på området på Livgardet och nu ska vi flytta. Det jobbiga med Kavkas är att det är hälsningsplikt:S Så i helgen blir det att stå framför spegeln och träna på honör:P hehe.
Nu ska jag försöka sova igen de timmar som jag förlorat i veckan=)
God natt!

 

2009-11-16 ? 22:21:28

Skjutningar

Hej!
Nu har jag nyss packat upp alla blöta kläder och duschat efter en riktigt jobbig dag på skjutbanan, men det gick riktigt bra=) Vi har skjutit på 100meter innomhus och den 25meter jaktskott ute. Alla som var klara fram till en viss övning fick gå tillbaka till kasern och fick HVO, och jag missuppfattade det hela så jag fick vara kvar hela kvällen på skjutbanan... Fick inte skjuta ett enda skott på hela kvällen för att de som låg efter skulle få chans att skjuta, så jag fick stå och ta tid på alla.. Inte kul!
I morron ska vi till skjutbanan igen, fast en annan verkar det som:P Sen har vi sjukvård och INGEN kvällstjänst:) Woho!!
Nu ska Livdragon Laine lägga huvudet på kudden!

Hejdå=)
2009-11-14 ? 23:27:00

14 november

Tjaa!
Är hemma igen efter en jobbig men rolig vecka som soldat:) Vi har nu avklarat vårt första fält. Kallt var bara förnamnet! Tyckte att vi eldade bra, men tydligen inte eftersom man låg o skakade trotts sovsäck strumpor o koma-rock. Men det var iaf kul:P
På morronen så fick vi lasta in all materiell i bilen o sen börja marschen till den plats i skogen som senare skulle bli vår förläggning. Marschen var ganska jobbig eftersom packningen väger bly och ingen vapenrem hade vi heller. Väl framme började vi bygga förläggning, efter en timmes arbete blev vi avbrutna av befälen som tyckte vi jobbade för jävla sakta, så vi fick riva hela förläggningn o börja om. Inte kul! Sen var det dax för ISO-mat i snuskburken... Blev försenade en minut till nästa uppställning så efter en ordentlig utskällning så var det dax att bege sig till skjutbanan :) men för att vi varit sena så var vi tvugna att löpa dit, med stridsutrustningen, stridspackningen och Ak5. Det var riktigt jobbigt. Var helt slut när vi kom fram och då var det dax att börja skjuta. Vi skulle börja skjuta PEK innomhus, men eftersom jag var en av de få som inte skottställt mitt vapen ordentlig så var jag tvungen att gå ut och skjuta ute. Kännde mig riktigt dålig! Men som tur var visade det sig att det inte var fel på min skjutning utan att vapnet var fel-inställt från fabriken (tur för mig). Ett befäl hjälpte mig med det, sen efter några timmar ute så fick jag gå in och börja skjuta inne. Det gick jättebra:) Klarade flera övningar på första försöket och fick till och med beröm;)
Efter många timmar på skjutbanan var det dax att marschera tillbaka till förläggningen och fortsätta med den. Eftersom vi varit inne hela dagen/kvällen så var vi inte berädda på att det var kolsvart när vi gick ut. Trötta efter språngmarschen och all skjutning gick vi tillbaka. Sen var det bara att fortsätta med förläggningen, och jag vill lova att det inte är helt enkelt att göra klart en förläggning i mörker när det råder ljud och ljus diciplin. Hugga ved, hämta granris, gräva gropar, skriva eldpost-lista är inte lätt i mörker. Men det gick. Klockan tolv var vi färdiga, trodde vi. Då säger kapten att vi måste tvätt oss. Så av med alla kläder och så ut och tvätt sig, vill lova att det inte var varmt! Efter de började vi elda. Satt även eldpost mellan 01-02. Med andra ord blev det inte många timmars sömn.
Väckning kl 06 för frukost och morgonrutin. Sen var det dax att riva förläggningen. Tränade även BRAK med all utrustningen. Tränade även lite inför nästa veckas strid:)
Efter marschen hem var vi tvugna att vårda all materiell. Vi fick även kasernförbud tills allt var klart. Vi fick många omvisitationer innan allt var klart. Sen var det dax att ta hand om den personliga materiellen dvs m90, kängor, stridspackning och trosspackning. Efter det fick vi äntligen ta en efterlängtad dusch:P Har nog aldrig varit så skönt att duscha.
Eftersom vi kommit försent till några uppställningar så hade vi uppställning redan 06 och då skulle den dagliga rutinen vara klar. Uppstigning 04.30 efter fält var inte kul! Förövrigt gick gårdagen ut på att vårda Ak5C. Det tog ganska lång tid med tanke på att det var ganska välanvänd. Sen var det städning och lite mer städning. Sen permission!
Är förkyld som f*n:( Hoppas på att jag blir piggare tills på måndag. Vill verkligen inte missa PEK och strid som vi ska syssla med hela nästa vecka. Nästa vecka på fredag flyttar vi in till Kavallerikasern, nice med närheten till stan:P
I morron bär det av till Livgardet igen:P

Kram

2009-11-10 ? 21:37:03

Hej!

Hallå allihop!
Har ni de bra? Själv försöker jag hinna med uppdatera bloggen mellan varven. Det är lite svårt att hinna med eftersom vi har tjänst fram till kl 22, men idag fick vi faktiskt sluta tidigt. Idag har vi varit på skjutbanan idag igen. Det var vi oxå igår, men igår gick de bra att skjuta. Idag gick de skit! Träffade tre skott i en trekant med ca 1 cm mellan, men de var tydligen för dåligt för att kunna skottställa:( Jag ska tydligen sluta andas tyckte Kapten. Ska väll försöka sluta med det... Vi fick även marschera snabbt som fasen till skjutbanan och från den, och det var riktigt jobbigt med all utrustning.
Idag har vi även vårdat vapen i tre timmar och sen var vi riktigt duktiga o ställde upp i korridoren med allt fint inrättat. Sen kommer Sergeant och säger "Nä, ni jobbar för j*vla sakta, så nu måste vi sätta ihop vapnet o uppställning för inlåsning vapen om 20 min" Det var så surt eftersom vi hade putsat o putsat o putsat lite till, o sen blev det inte ens visitation:( Men men sånt ät livet.
Imorron har vi en stark kännsla av att vi ska ut i fält eftersom vi både har packat stridspackning och trosspackning. Det ska bli skoj isf:) Eller kanske inte ska säga så mkt än:) Kanske blir riktigt svin kallt!

Ska även berätta lite vad vi  gjorde de första veckorna här. Allt började med att vi fick ut MASOR med utrustning som skulle in fint i skåpet, lyckat? Nä! Det var även exercis prov. En och en skulle vi marchera i takt till musik. Sen fick man meddela om man ville vara med i tredje pluton eller inte. Tredje är drilltroppen. Svaret för mig var såklart nej. Jag vill verkligen inte hålla på att drilla. Så jag hamnade i andra pluton andra grupp:D Vi är en toppen grupp. Jag kommer tyvärr inte ihåg allt vi gjorde första veckorna. Allt gick så fort. Men vi låg på en betongplatta och det blåste som satan, och gjorde "ladda" och "patron ur" i fyra timmar. Det var kul i en timme, men inte fyra. Vi höll på med det i typ 45 min sen sprang vi i 15 min med stridsutrustning, sen 45 min "ladda" och "patron ur". Jobbigt! Har även tagit isär och satt ihop Ak5 i många timmar i vårdlokalen. Jag blev klar på 10:e plats av hela plutonen som innehåller 57 pers. Plus till mig:P
Har packat stridspackning och packat ur den ett antal gånger... På tid.
Sytt kragspeglar, flagga, dragon-båge och ett Livgardet märke. Det gjorde vi många timmar. Jag satt till kl 02.30 och sydde och sen upp kl 05.30. Med andra ord: Inte många timmars sömn.  Men sova kan man göra när man blir pensionär, som våra befäl sa.
Sen gjorde vi massor med andra saker, som jag inte kommer ihåg just nu. Allt gick ut på att passa tider typ. Löpa till skjutbanan med utrustning på 20 min. Utlåsning och inlåsning vapen på tid. Allt är på tid.

Hemgång på fredag igen, skönt! Denna helg gick snabbt, även om de var en långhelg.  Jobbade 14 timmar i lördags sen träning men Tingeling på söndagen, sen bar det av till Livgardet på söndagkväll igen.

God natt allihop! Nu ska en trött soldat lägga huvudet på kudden, men först lite kängputs:P